vrijdag 24 oktober 2014

PDF openen in V3

Het is mogelijk een pdf te openen in V3, alleen lijkt het alsof je alleen de eerste pagina kunt laden.

- klik op Bestand IN het Studioprogramma en ga naar de locatie waar je PDF-bestand staat.

- Klik hem aan en open hem.

Het onderstaande scherm opent nu. Aan de bovenzijde van het scherm kun je aangeven welke pagina van je PDF je wilt laden.


Dus pdf's die uit meerdere pagina's bestaan, kun je per pagina laden. Soms kan je ook aangeven dat je het als vector wilt laden of als afbeelding.

Op dit plaatje zie je het verschil tussen een vector- en een rasterbestand. De onderste delen van de foto toont het stukje dat in de bovenste rondjes in het kleine vierkantje staat.

vector                              raster


tutorials silhouette cameo

2 opmerkingen:

 1. Wat is een vector. Ik zie het weleens staan, maar weet absoluut niet wat ik ermee kan.
  Ook wil ik even zeggen dat ik blij ben met jou blog. Kijk er regelmatig op, en volg de duidelijk instructies op. Bedankt hiervoor.
  Groetjes, Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een vectorafbeelding is een grafische voorstelling met behulp van eenvoudige meetkundige begrippen zoals punten, lijnen, krommen, polygonen e.d., die alle met wiskundige vergelijkingen beschreven worden.

  Zo kan bijvoorbeeld in de beschrijving van een vectorafbeelding staan dat over tekst een cirkel van een bepaalde kleur en grootte moet worden getekend. Van zowel de tekst als de cirkel ligt de grootte niet absoluut vast, maar slechts in onderlinge verhouding. Vectorafbeeldingen kunnen daarom op willekeurige grootte afgebeeld worden, zonder dat de resolutie (in ppi) daaronder lijdt.

  Logo's worden voornamelijk als vectorafbeeldingen gemaakt, omdat bij vergroten van het logo het beeld altijd scherp blijft (bijvoorbeeld voor billboards, vlaggen etc). Ook kunnen kleuren worden vastgelegd in kleurcoderingen, waardoor altijd in de juiste kleur gedrukt kan worden. Bekende standaarden voor vectorafbeeldingen zijn: CorelDRAW, Adobe Illustrator, Scalable Vector Graphics. Ook PostScript heeft mogelijkheden voor vectorafbeeldingen. Ook Adobe Flash werkt op basis van vectorafbeeldingen.

  Een vector is het tegenovergestelde van een rasterbestand.

  Een rasterafbeelding of bitmap is een afbeelding in digitale vorm, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Het nadeel van een rasterafbeelding is dat bij het vergroten de afzonderlijke pixels zichtbaar zullen worden. Voor het bewerken van rasterafbeeldingen zijn er bitmapprogramma's. De tegenhanger van een rasterafbeelding is de vectorafbeelding.

  Een voorbeeld van een rasterafbeelding is een opname met een digitale camera die het beeld opneemt met een beeldchip, die een raster van pixels bevat.

  BeantwoordenVerwijderen