dinsdag 30 september 2014

Schalen, vergroten, verkleinen

In het venster schalen kun je je patroon procentsgewijs vergroten of verkleinen. Wil je het patroon 25% vergroten, dan klik je op het patroon en typ je dat in het schalingsvenster bij aangepast, 125 in, daarna klikken op toepassen. Wil je iets verkleinen met 25% dan typ je daar 75 in. Je kan ook schuifje verschuiven.

Wil je het bijvoorbeeld 13 cm hoog hebben dan kan je dat bij Specificeer het formaat  invoeren, als je dan behoud verhoudingen aangevinkt  laat staan, past hij automatisch de breedte aan.


Je kan ook gebruik maken van de vierkantjes die je ziet als je op een afbeelding klikt:

Om het patroon in zijn geheel te vergroten sleep je met een vierkantje op 1 van de hoeken.
Wil je hem breder maken neem dan het vierkantje aan een zijkant en sleep dit op de gewenste breedte.

Wil je het hoger/lager maken, dan gebruik je een vierkantje in het midden aan de onder- of bovenkant.

Bevindt zich in je patroon iets dat ook verhoudingsgewijs vergroot of verkleind moet worden, groepeer dan alles eerst. Daarna als hiervoor beschreven de vierkantjes gebruiken.


maandag 29 september 2014

Snijproblemen : bij print & cut snijdt hij ca.1/2 cm naast de lijn.

Dit probleem is meestal op te lossen, door de mat langs de invoerlijn te leggen. Ook moet het papier heel precies aan de bovenrand en linker zijrand op je mat liggen.

invoerlijn voor snijmat en ander materiaal.


zwarte randen op de mat waarlangs het papier moet liggen.

Printen: snijlijnen wel of niet printen

Bij een print and cut kun je aangeven of de snijlijnen wel of niet geprint moeten worden.

Dat doe je onderaan in het lijnstijlvenster.


zaterdag 27 september 2014

Designer Editie

De Designer Editie is een uitgebreidere versie van het gewone Studio programma. Zoals de naam al zegt is de DE wat meer geschikt voor mensen die zelf willen ontwerpen.

De Designer Editie is in Nederland duur, gemiddeld zo'n € 50,00. Je kunt hem ook bij SVGTools kopen, dan kost hij ongeveer € 17,00   (KLIK HIER)

Hieronder worden de extra functies van de Designer Editie besproken.

1. Openen van SVG-bestanden.
In de gewone editie kunnen gewone SVG-bestanden alleen geopend worden als je die eerst omzet naar een ander formaat. (zie HIER).
In de DE kunnen ze meteen geopend worden.

2. Rhinestones
Met de Rhinestoneknop kun je naar het Rhinestonevenster gaan.


Dat venster wordt aan de rechterzijde weergegeven. Daar kun je het formaat van de Rhinestones aangeven, de hoeveelheid etc en hoe je die in je ontwerp wilt gebruiken.

3. Sketch bestand
In de gewone editie kan je de lijnen laten tekenen door een pen te gebruiken in plaats van het mesje. Met de Designer Editie kun je de lijnen het uiterlijk van een schets geven. De knop voor het sketchvenster bevindt zich rechtsboven.



4. Patronen toevoegen aan het Patroonvulvenster.
In de gewone editie kun je je ontwerpen laten vullen met een patroon. In de Designer eidite kun je ook je eigen patronen toevoegen aan dit venster. Deze komen dan in je bibliotheek te staan.
De knop voor het patroonvulvenster vind je ook rechtsboven.


5. Schuintrekken of laten hellen van patroondelen.
De knop voor het schuintrekvenster vind je ook rechtsbovenaan.


Hiermee kun je patroondelen onder een bepaalde hoek laten hellen. Bij het ratserscherm vind je ook een mogelijkheid om het raster diagonaal weer te geven. Dat kan een hulp bij deze optie zijn.

6. Uitgebreide gumfunctie
De gumfunctie is in de DE uitgebreid met diverse mogelijkheden. Je kan de vorm van het gum aangeven en hoe groot het gummetje moet zijn. De knop voor het gummen vind je aan de linkerzijde.



7.  Uitgebreide mesfunctie.
Voor het 'snijden' in je ontwerp zijn er uitgebreide mogelijjkheden. Zoals rechtsnijden, in een veelhoek snijden, Deze knop vind je aan de linkerzijde.



8. Linialen
In het rasterscherm (knop rechtsboven) kun je aangeven dat je aan de boven- en zijkant een liniaal wilt zien. Dit komt erg goed pas als je heel precies lijnen wilt plaatsen. Hoe verder je inzoomt hoe preciezer de linialen worden. Ook kan je de kleur van het raster aanpassen.




Voorbeeld.
Ik heb een rechthoek gemaakt van H1cm x B 3cm. De liniaal is lichtgrijs en op de liniaal wordt de breedte van mijn rechthoek bovenaan in iets donkerder grijs aangegeven. Je ziet een donkerder streepje staan 25mm. Daar stond mijn muisaanwijzer. Dus de positie van de muisaanwijzer wordt ook weergegeven, waardoor je heel precies lijnen kunt tekenen.

Hieronder een voorbeeld als je alles in de zelfde positie laat staan, maar verder inzoomt. De liniaal wordt dan steeds preciezer.



9. Richtkruis
In het rasterscherm kun je ook aangeven dat je een richtkruis wilt zien. Dit richtkruis lijkt een sta-in-de-weg , maar is vooral handig als je dingen heel precies moet tekenen.

Voorbeeld:

In een rechthoek moeten twee rechthoekjes komen die aan de onderzijde op exact dezelfde plaats moeten komen. 
Zo op het eerste oog lijkt het prima gelukt te zijn om die twee rechthoekjes aan de onderzijde op 1 lijn te krijgen. Maar als je verder inzoomt is te zien dat dat toch niet zo is.





Vulscherm: Geavanceerde optie en RGB codes

LET OP: Sommige functies zijn alleen beschikbaar in de Designer Editie.

Je hebt bijvoorbeeld papier of stempelinkt van Stampin Up of je wilt een Walt Disney figuurtje maken en daarvoor exact dezelfde kleuren gebruiken. Die mogelijkheid biedt de Geavanceerde optie in het scherm vulkleur. Op die manier wordt het eenvoudig om met exacte kleuren te werken.

Hieronder in het kort een uitleg van het RGB-systeem en dan aangevuld met voorbeelden en Internetadressen waar je de codes kunt vinden.


Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren Rood-Groen-Blauw.
De hoeveelheid van elke primaire kleur die benodigd is om de mengkleur te krijgen, wordt uitgedrukt in een getal dat meestal uit 8 bits bestaat en kan variëren tussen 0 en 255. 

Om je kleuren door middel van codes aan te passen ga je naar het scherm Vulkleur:
In dit scherm dat aan de rechterzijde wordt geopend, klik je op geavanceerd. Onder het scherm met de kleuren zie je deze vakjes staan.


Om hiermee te kunnen werken moet je even iets weten van de letters en hun betekenis die voor de vakjes staan.

H = Hue (tint)
S = Saturation (verzadiging)
L = Light (licht)
R = Rood

G = Groen
B = Blauw
# = hexadecimaalVoor HTML-toepassingen (Internet) wordt het hexadecimale stelsel gebruikt, waarbij de hoeveelheid van elke primaire kleur kan variëren tussen 00 en FF. 

In de vakjes kun je dus zelf de code van een bepaalde kleur invoeren. Op het Internet zijn deze kleurcodes redelijk eenvoudig te vinden.

Voorbeeld:
Je wilt Donald Duck maken in exact dezelfde kleuren. Daarvoor moet je dus de kleurcodes van Walt Disney hebben.(klik HIER)
Per onderdeeltje staat de kleurcode aangegeven. Je kan nu kiezen om bij R, G en B de nummers in te typen of bij # de hexidecimale code.

- selecteer het in te kleuren deel
- typ de codes in

Hier heb ik het rechthoekje de kleur gegeven van shirt/hoedje van Donald.


De getallen bij H S L en # worden automatisch toegevoegd. Je hoeft dus niet altijd alles in te vullen.

Als je op zoek bent naar een specifieke kleur, kan je bij Google zoeken op bijvoorbeeld:
- HTML Color Codes
- HSL Codes
- RGB Codes

Je krijgt dan kleurenkaarten te zien waar je de benodigde codes kunt vinden. Ook kan je kijken of een van bepaalde papierfabrikant de kleurcodes te vinden zijn.

Ook zijn er sites waar je zelf een kleur kunt maken en waar dan de code wordt weergegeven die je kunt intypen, o.a. de site van HSL Color Pickers





Vulscherm (basisuitleg)

LET OP: Sommige functies zijn alleen beschikbaar in de Designer Editie.

Om je patroon of een delen daarvan een kleur te geven ga je naar het vulscherm. De knop bevindt zich rechtsboven in je scherm.


Aan de rechterzijde krijg je onderstaand scherm te zien.
In dit scherm heb je 3 opties:
1. Basis Opties
2. Geavanceerde opties
3. Transparantie.

======================================================================

1. Basis Opties

Hier kun je je patroon of delen daarvan op eenvoudige wijze een kleurtje geven door op de betreffende kleur in het schema te klikken.

Kleur geven:

- selecteer het deel dat je een kleur wilt geven
- klik op de gewenste kleur.

Kleur verwijderen:

Als je de gekozen vulkleur of een zichtbaar patroontje wilt verwijderen:
- selecteer het gekleurde deel van je patroon
- klik op de 'geen kleur'- knop: 




Aangepaste kleur geven:
We gaan er vanuit dat je een print & cut wilt maken en dat je daarvoor digitaal papier of een gekleurd plaatje gebruikt. Je wilt in een patroontje exact dezelfde kleur gebruiken als van dat papier of plaatje.
Daarvoor gebruik je de pipet in basisopties.  

In dit geval wil ik het rondje in dezelfde grijze kleur maken als het grijs in het papier:


- selecteer het rondje
- klik op de pipet
- je aanwijzer verandert nu in een soort potloodje met een klein schermpje eronder (zie boven de pijl)
- ga op de kleur staan die je wilt kopiëren en klik daarop.

Het vakje naast je pipet verandert nu in de kleur van de door jou gekozen kleur en je rondje heeft ook die kleur gekregen.

Ook het schermpje bij de geavanceerd opties verandert mee en er worden onder dat kleurenscherm codes verandert, 


Als je nu het rechthoekje dezelfde kleur als het rondje wilt geven, hoef je alleen het rechthoekje te selecteren en op de knop naast de pipet te klikken.


Geavanceerde opties.
In het gekleurde scherm van de eerste foto hierboven zie je rechts een klein rondje staan, door op dit rondje te klikken en ermee te schuiven kun je de kleuren aanpassen.

Onder dit gekleurde scherm zie je vakjes waarin allerlei cijfers te zien zijn. Dat zijn de codes voor een bepaalde kleur.  Kleur aanpassen en kleurcodes, klik HIER

Tranparantie
Onder het schermdeel Geavanceerd zie je nog de schuifknop transparantie.


Hier heb ik de grijze cirkel achter mijn digitale papier geplaatst om die transparantie te laten zien. 


Door met deze knop te schuiven maak je het gekleurde deel 'doorschijnender'.


(Dit plaatje is alleen om de transparantie te tonen en niet om patroondelen samen te smelten)

Dit is een leuke manier om bijvoorbeeld een bepaald kleurenpatroon door je 'papier'te laten 'schijnen'.
Hierover komt ook  nog een aparte handleiding.


woensdag 24 september 2014

Traceren: uitleg traceerscherm

Hieronder een uitleg van de werking van de filters en traceermogelijkheden. Traceren werkt het allerbest bij zwart/wit-afbeeldingen vanwege het hoge contrast. Hoe lager dat contrast hoe lastiger het is.


Het traceervenster open je door op de knop rechtsboven te klikken. (rood omlijnd)

Selecteer traceergebied:
Klik op deze knop en trek met je muis een veld rondom de te traceren afbeelding. Delen van je afbeelding zullen een gele kleur krijgen. Gebruik de filters om het te traceren plaatje zo goed mogelijk geel te krijgen.

Traceer:
Met deze optie worden alle binnen- en buitenlijnen getraceerd. Dit heeft over het algemeen de voorkeur als je alle lijnen wilt snijden.

Traceer buitenlijn:
Met deze optie wordt er een snijlijn gemaakt rond de buitenste randen van de afbeelding. Dit heeft de voorkeur als je een print & cutbestand van een afbeelding wilt maken, waarbij alleen de buitenranden gesneden moeten worden.

Traceer en koppel los:
Deze optie kun je gebruiken als je meerdere afbeeldingen in 1 plaatje hebt staan en je een specifiek deel wilt snijden. Selecteer een traceergebied rond de uiut de achtergrond te halen deel van de afbeelding.
Vaak is het handig om alleen de Thresholdknop te gebruiken en die helemaal naar 100% te verschuiven zodat het hele plaatje geel wordt.

FILTERS:

High Pass filter:
Door met deze knop te schuiven wordt een afbeelding van de donkerste buitenrand naar het midden toe getraceerd.
Het is vaak het handigst om deze optie uit te zetten.

Low Pass filter:
De afbeelding wordt in tegenstelling tot het Highpass filter vanuit het midden naar de buitenste randen getraceerd.

Threshold:
Met de threshold knop bepaal je hoe breed het traceerfilter op je afbeelding toegepast moet worden. Hoe hoger de Threshold geschoven wordt, hoe beter lichtere kleuren getraceerd zullen worden.

Schaal:
Met het schuiven van de schaal bepaal je de 'gladheid' van de te traceren lijnen in de afbeelding. Dit is alleen nodig als het beeld dat je wilt traceren van lage kwaliteit is.

Een van de problemen bij traceren is het ontstaan van dubbele lijnen. Om dit op te lossen kun je kijken bij het bericht over dubbele lijnen. KLIK HIER:




zondag 21 september 2014

Perforatielijnen: aanpassen

Als de perforatielijnen in je patroon andere lijnen doorkruisen en je daardoor scheurende hoekjes krijgt.


1. Selecteer je patroon;
2. Klik met je rechtermuisknop en klik op degroeperen en/of maak paden los.
3. Klik de betreffende lijn aan:
    Je ziet de lijn nu als hieronder.



Ik heb even cirkels rond de uiteinden van de perforatielijn geplaatst

Je ziet nu die vierkantjes, door daar op te klikken met je muis, kun je de lijn verlengen of korter maken.

Hieronder zie je de aangepaste lijn. Daarna alles selecteren en groeperen.





vrijdag 12 september 2014

Traceren: foto

Een foto is lastiger te traceren dan een simpel plaatje. Precies uitleggen is wat lastig, maar er is een goede video. Ze laat eerst het traceren van een gekleurd plaatje zien en daarna het traceren van een foto.



Lettertypen: om te schrijven (sketchpen)

Lijst met smalle lettertypes die wat meer geschikt zijn om mee te schrijven.
Een aantal van deze fonts staan al standaard op je pc. Meestal met als toevoeging lgt, light, small, sm, l of m. Bij lettertypes voor sketchpennen staat in de Silhouette Shop in de beschrijving sketch erbij.

Ook lettering Delights heeft heel wat thin fonts speciaal voor de snijmachines ontworpen.

Albemarle Swash
Pea how sweet eats
Amy Lou ( via de Silhouette Store te koop)
Architect's Daughter
Aunt Jane Sketch ( via de Silhouette Store te koop)
Boys on mopeds
Brannboll small
Calamity Jane NF
Calibri light
Cast iron
Champagne and Limousines
Christmas eve
Sweetly broken
Simply glamorous
Pea tidy mom
Monotype corsiva
Claire hand
5th Grade cursive
Clipper script
Curly Shirley
Riddle
Kenzie
Smiley monster
Take me out
Zombie checklist
Vanilla twilight
MTF Cool kid
Stars from our eyes
MTF Donna
MTF Magical Marilyn
MTF Colleen cursive
MTF Cupcake
Daddy's girl
English essay (aanrader)
MTF Notebook
MTF Skinny jeans
MTF Mikayla print
Lemon chicken
Pea our best bites
Sunshine in my soul
Talking to the moon
MTF Cindy
Inspiration
MTF Cutie patootie
MTF Becki
KG One more night
MTF Hello again
Love ness three
MTF Queen of sketchyland

Traceren: dubbele lijnen

Na het traceren kun je dubbele lijnen krijgen die je niet wilt hebben. Dat kan je op de volgende manier oplossen.

1. Selecteer het patroon en klik met je rechtermuisknop erop

2. soms moet je eerst degroeperen aanklikken

3. klik op: Maak paden los

4. Je kunt nu de dubbele delen weghalen door die met je muis weg te slepen.


5. Als je alles weggehaald hebt, selecteer het patroon, klik met je rechtermuisknop erop en kies: Voeg paden samen. Indien nodig daarna groeperen kiezen.



6. Dit is het resultaat:


Flex en Flock

Een goed, vertrouwd adres voor al je Flex en Flock. Goede service, snelle levering. Ook verkoopt zij een prachtige kwaliteit linnen karton.

Kijk dan eens op Facebook bij Ilona. Klik hier